Mūsmāju recepšu kalendārs realitātē: 04/12

Šomēnes vēlāk kā ierasts, jau vairāk uz aprīļa vidu, ķērāmies pie Mūsmāju kalendāra ceturtās receptes. Bet, protams, labāk vēlu nekā nekad! Un, tā kā jāgatavo bija Pasha, tad Lieldienu brīvdienas ir pats labākais laiks tam. Jāatzīstas gan, ka līdz Lieldienām tā nemaz nenodzīvoja, jo pagatavojām piektdien, daļu noēdām jau tad, un sestdienas rītā, par nepiefiksējot, ar karoti no visa trauka es to piebeidzu. Tātad – laba!

Skatoties dažādu draugu bildes sociālajos tīklos, saprotu, ka Pasha šogad ir bijis „modes kliedziens”, vai vienkārši citus gadus nebiju to tā ievērojusi, jo parasti brīvdienas pavadu laukos, prom no interneta. (Pateicoties maģistra darbam, šogad četras dienas pavadīju Rīgā, pie datora vai pie plīts!) Mūsmāju piedāvātā Pasha ir īpaša ar to, ka tā tiek gatavota bez biezpiena, nav nepieciešama īpaša forma un noturēšana – kā radīta man. Recepti, kurā visas sastāvdaļas tikai jāsamaisa, pat es nespētu sabojāt. Tātad, kā jau ierasts, devāmies papildināt Rimi kases un iekrāt vēl uzlīmes skaistajām glāzēm.

 

Krāsains iznākums

Te nāk klajā mana nesaprašanās ar matemātikas zinātni. Receptē izlasu, ka nepieciešami 3 iepakojumi Filadelfijas siera (360 grami), sarēķinu, ka tas ir gandrīz kilograms un tā arī ierakstu pirkumu sarakstā. Veikalā nokrītu no kājām un saprotu, ka kilogramu Filadelfijas siera gan neatļaušos. Bet vēsu prātu parēķinot, izspriežam, ka divatā iztiksim ar aptuveni pusi no receptes. Tā nopērku puskilogramu sieru, sapērku rozīnes, riekstus, sukādes, visam pusi no receptē norādītā daudzuma (mazie ikdienas prieki – apskatoties čeku, secinājām, ka visu liekot maisiņos uz acumēru, bijām paņēmuši precīzi norādītajam daudzumam, +/- daži grami)  Bet, kad mājās recepti pārlasa Jānis (kurš acīmredzot ir nedaudz saprātīgāks par mani), nonācām pie secinājuma, ka tie 360 g bija domāti jau kopā 3 paciņas, kas nozīmē, ka siers mums ir gandrīz divreiz vairāk, bet klāt liekamie nieki – uz pusi mazāk! Atrisinājām to, nolemjot gatavot Pashu no 250g siera un tad jau atlikušo izdomāt, kā izlietot.

Pagatavošana tiešām vienkārša – sākumā sakuļ sieru ar sviestu (mūsu

gadījumā ~50g), pēc tam masai pievieno saberztus riekstus, rozīnes un sukādes (likām tikai dzērveņu sukādes, ko arī varu ieteikt – skābums patīkami atsvaidzināja saldo siera masu), vēlreiz rūpīgi samaisa, liek iekšā traukā un tad – ledusskapī uz pāris stundām. Izdekorējām, kā receptē rakstīts, ar m&m konfektēm (starp citu, jūs zinājāt, ka mazajā paciņā ir TIKAI dažas konfektes?).

neredzamais blenderis😀

Tricky moments šeit ir masas sakulšana, bildē bišķin var redzēt, kā gar bļodas malām ir izšķaidījies siers. Bet viņš neizšķaidījās tikai pa bļodas malām. Siers pēc gatavošanas bija uz virtuves durvīm, galda, sienām, Jāņa (cik labi, ka viņš uzņēmās masas sajaukšanu! ). Un tas viss – pēc tam, kad visu rīta cēlienu bijām pavadījuši beržot virtuvi pamatīgā pavasara tīrīšanā.🙂 Īsts Mērfija likums realitātē.

Neskatoties uz šo nelielo misēkli, vakarā, kad ķērāmies Pashai klāt, tas viss aizmirsās. Tā kā man ļoti garšo saldumi un bija brīvdiena, tad aizmirsu par to, cik tur varētu būt kaloriju un mierīgu sirdi notiesāju pirmo ceturtdaļu. Secināju, ka varēja likt klāt vēl kādu daļu no siera, jo pievienotie rieksti un augļi bija ļoti daudz, lai gan varbūt tieši tas Pashu padarīja tik garšīgu. Tā kā Jānis ar savu ceturtdaļu netika galā, jo esot pārāk salda (kā kaut kas var būt pārāk salds?), es piebeidzu arī to. Iesaku to tomēr gatavot vakarā un ēst tikai otrajā dienā, nevis pēc pāris stundām, jo pēc nakts ledusskapī tā bija palikusi vēl garšīgāka. Laikam tāpēc, kad paņēmu trauku nedaudz ieēst, attapos tikai pie tukšas bļodiņās un ar pārsteigtu Jāni, kurš otrajā dienā palika bešā.

Gala vārds – ātri, vienkārši, šoreiz ne pārāk lēti. Lai gan arī tik sātīgi, ka ar ½ no receptē norādītā daudzuma pietiktu saldais vismaz četriem cilvēkiem (ar noteikumu, ka tie ēd sadalītas porcijas, nevis no visas bļodas, kā es). Noteikti neieteiktu cilvēkiem uz diētas, jo nolikt karoti malā ir praktiski neiespējami🙂, savukārt kaloriju daudzums, pieļauju, ir tuvs bezgalībai.

Nu, re, nemanot ar 1/3 no receptēm jau esam tikuši galā. Tas nozīmē, ka šī ir mana ilgdzīvojošākā jaungada apņemšanās🙂. Maijā būs pienākusi kārta Cālim tabakā, kura receptē nav pieminēta tabaka. Kā tas var būt, redzēsim vēlāk!

 p.s.

Atlikušo sieru saputoju ar citrona sulu, nedaudz citrona miziņu, svaigu rozmarīnu un šķipsnu piparu. Lieliski garšoja kopā ar dažādiem sagrieztiem augļiem (ābols, bumbier’s, kivi un ananāss).

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s