Mūsmāju recepšu kalendārs realitātē: 06/12

Neticami, ka ne tikai gads sāk iet uz otru pusi, bet arī ar Mūsmāju kalendāra receptēm man ir izdevies tikt līdz pusei! Jūnijā recepte teorētiski gada laikam ļoti atbilstoša – saldējums, bet praktiski – tik grūti bija ieplānot to gatavot kādā brīvā dienā, jo tās lielākoties bija pavisam ne siltas. Turklāt šī recepte, lai gan no apraksta varētu būt visvieglākā līdz šim, man sagādāja vislielākās pūles. Ņemot vērā, ka saldējuma gatavojamā mašīna man nav un nevarēju iedomāties kādu, kam būtu, nācās izvēlēties alternatīvas. Tāpat arī ar norādītajām ogām – avenēm un upenēm – nekā no tā vairs saldētavā nebija un jūnijā, kad ir pieejamas tik daudz svaigas ogas, pirkt saldētas nelikās loģiski. Tādēļ šī atkal būs no recepšu sērijas „tāda pati kā žurnālā, tikai pavisam citādāka”.

melleņu jogurts aizstāja bezpiedevu jogurtu ar upenēm🙂

Vēl viens iemesls, kāpēc šī reize bija īpašāka – pirmā recepte, kas gatavota izbraukumā🙂 . Saldējumu taisījām piektdienā pirms Jāņiem, kad jau bijām devušies svinību vietas virzienā, un pieturējuši Jaunpilī uz vienu nakti. Tā kā laiks nebija pats labākais un tāpat vakara plāni bija saistīti ar sēdēšanu telpās, tad nolēmām, ka jāizmanto izdevība un jāpagatavo saldējums. Devāmies uz veikalu (atgādinu – esam Jaunpilī, kur nav ne rimi, ne cits lielveikals) un pie plauktiem sapratām, ka šī tiešām būs improvizācijas reize. Receptē nepieciešams bezpiedevu jogurts, bet tāda, protams, veikalā nebija, tādēļ iegādājāmies jogurtu ar melleņu piedevu (upeņu vietā), un no Rīgas jau mums līdzi bija zemenes, ko nolēmām pievienot aveņu vietā. Šī recepte pēc sagatavošanas bija visātrākā, jo viss, kas man bija jāizdara – jāsablenderē zemenes, jāsajauc ar jogurtu un jāliek iekšā saldētavā. Bet tad tikai sekoja pats ilgākais. No iepriekš kādreiz gatavotām citām saldējumu receptēm, atcerējos, ka ir pieeja – saldējot saldējumu to ik pa kādam laiciņam apmaisīt (pieņemu, ka šo procesu normāli darītu saldējuma gatavojamā mašīna, bet šoreiz to darīju es tandēmā ar taimeri).

PIRMS

Labi, ka bija ļoti patīkama kompānija un laiks pagāja nemanot – sākumā divas reizes apmaisīju masu ik pēc pusstundas. Tad man sāka bišķiņ zust cerības, ka kaut kas sanāks, bet centos to neizrādīt, jo visi gaidīja saldējumu! Bet pēc otrās reizes sāka parādīties kaut kāda saldējumam līdzīga struktūra trauka apakšā un šķita, ka jogurts sāk biezēt. Tādēļ pārliku taimeri, lai

PĒC

skan ik pēc 15 minūtēm, un pacietīgi turpināju ik pa brīdim pārtraukt sarunas, jo „man jāiet gatavot saldējums”. Liels bija prieks, kad pēc kādas piektās reizes varēja redzēt, ka tūliņ, tūliņ būs un pēc sestās – jau liku galdā saldējumu, kas pat izskatījās pēc saldējuma! Attiecīgi, pagatavošana bez saldējuma mašīnas, man aizņēma aptuveni 3 stundas (ar mašīnu receptē bija norādīts – 20 min), bet garša bija lieliska. Manuprāt, krietni labāka par jebkuru citu šogad ēsto veikala saldējumu. Svaiga, viegla un vēl ar izteiktu zemeņu garšu, kad uzkožas kādai ne līdz galam sablendētai ogai. Ķēpa liela, bet, ja tāpat kaut kas tiek vairākas stundas darīts virtuvē, tad nav tik traki, jo uzmanību prasa tikai ik pa laikam – kad nepieciešams apmaisīt. Un jāsaka, ka iznāk ideāls vasaras deserts – ja būtu pieejamas, droši vien uzgrieztu pa virsu vēl svaigas ogas un kādu piparmētru pa tiešo no dobes.

Kopsavilkums

Tā kā recepte prasīja īpašāku aprīkojumu, tad nācās diezgan daudz improvizēt, bet gala rezultāts bija ļoti garšīgs un rādās sajūta, ka arī krietni veselīgāks par veikalu saldētavu produktiem. Nav nepieciešams liels daudzums produktu (tas gan atkarīgs no porcijas lieluma) – ar 700 ml jogurta saldējums sanāca sešiem cilvēkiem un vēl bišķiņ palika pāri. Otrajā rītā arī noskaidroju, ka šo saldējumu nevajag pa nakti atstāt saldētavā, jo atlikums bija sasalis kārtīgā ledus gabalā un vairs nebija tik garšīgs, kā tikko pagatavots. Attiecīgi – jāgatavo tā, lai var uzreiz pēc maisīšanas procesa beigām likt galdā. Es domāju, ka šī recepte vēl kādreiz taps manā virtuvē (kad beidzot iestāsies karstā vasara) un ir forši, ka ir plašas iespējas ar pievienotajām sastāvdaļām – izvēloties citas ogas, jogurtus ar dažādu garšu un citas piedevas!

Māsai garšo!🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s