Trīs vienā jeb viss, kas nepieciešams lieliskām brokastīm!

Vakar beidzot sakrita visi nepieciešamie apstākļi un tiku pie divām sen kārotām lietām savai virtuvei. Gana svarīgs iemesls, lai pēc pusgada pārtraukuma mēģinātu atcerēties bloga paroli un padalītos ar dažām, manuprāt, lieliskām receptēm vasarai. Protams, īstais brīdis, ņemot vērā, kā tiek solīts, ka kuru katru brīdi man nebūs laika nekam – tā kā pastāv ļoti liela iespēja, ka šis ieraksts arī uz kādu laiku paliek kā pēdējais🙂 .

Image
Kas lācītim vēderā?🙂

Jau kopš maija sākuma un karstuma viļņa, sapņoju, cik ļoti vasarai noderētu saldējuma formiņas un šeikeris – saldējuma un ledus kafijas pagatavošanai. Tā kā man ir lielisks vīrs, vakar pie abām šīm lietām beidzot tiku – pieļauju, ka pēdējā brīdī, jo vēlāk tas vairs noteikti nebūs prātā. Protams, tās arī uzreiz bija jāiemēģina un rezultāts iznāca tik labs, ka nolēmu padalīties.

Saldējuma formiņas ugunskristības piedzīvoja ar Bazilika saldējumu, uz kura recepti jau sen biju skatījusies (reiz gatavoju bazilika panna cotta un tā sanāca lieliska!). Tātad, recepte studijā!

4×100 ml lieliem saldējumiem nepieciešams:

  • 240 ml svaigi spiesta apelsīnu sula
  • 120 ml dabiskais vai grieķu jogurts
  • 60 ml medus
  • 5-7 lielas lapas bazilika

Visu saliek blenderī un ar lielāko ātrumu sakuļ vienā masā. Baziliku pirms tam nedaudz sasmalcināju, jo ir gadījies, ka lapas saķeras ap blendera asmeņiem. Visu salej trauciņos un saldētavā uz nakti iekšā.

Image
Bazilika zaļais

Saldējuma masa sanāk skaisti zaļā krāsā – tās dēļ vien ir vērts mēģināt! Apelsīnu sula visu padara skābenu, baziliks piešķir garšu, un rezultātā sanāk saldējums, kas nemaz nav salds, bet gan atsvaidzinoši svaigs – tieši tas, kas nepieciešams karstā vasaras dienā.

Saldējumu principā manā vadībā taisīja Jānis, tāpēc, iespējams, tikšu pie tā vēl visas vasaras garumā, pat, ja pašai nebūs laika pieķerties virtuves darbiem🙂

Šeikeris patiesības brīdī izbaudīja ļoti atbildīgā brīdī – nomainot ierasto svarīgo un vienīgo rīta kafiju ar eksperimentu uztaisīt klasisku grieķu frappe. Pirmo reizi tādu dzēru septembrī, lieliskajā medusmēnesī, kad 2 nedēļas pilnīgā bezrūpībā pavadījām Grieķijā. Recepte jau sen bija sameklēta, pat vienu brīdi gatavojos mēģināt izmantot burciņu šeikera vietā, bet tad pietrūka Nescafe. Šorīt mājās bija viss, kas nozīmē – ledus, ūdens un kafija, jo pienu un cukuru klāt frappei tā arī nekad Grieķijā neprasīju, jo nelietoju tos arī pie parastās kafijas – esmu par stipru un rūgtu kafiju.

Ar šo recepti vēl būs jāeksperimentē, jo nebija ne jausmas, cik daudz likt kafiju, cik ūdeni, cik ledu – tāpēc beigās iznāca vājāka, nekā būtu gribējusi, bet garša bija ļoti, ļoti tuva tai, kas palīdzēja pārciest karstumu, iepazīstot Grieķiju un atsauca atmiņā lieliskus mirkļus.

Tātad, recepte:

  • šķīstošā kafija, daudzums pēc katra vēlmēm (liku divas lielas tējkarotes kafijas pulveri, rīt mēģināšu ar trijām)
  • ledus
  • ūdens
  • piens un cukurs, ja vēlas
Spēka brokastis - ledusauksta frappe un putra ar banānu-kivi ievārījumu (atkal, krāsa vien ir tā vērta :) )
Spēka brokastis – ledusauksta frappe un putra ar banānu-kivi ievārījumu (atkal, krāsa vien ir tā vērta🙂 )

Šeikerī ieliek kafiju, pārlej ar ūdeni, tā, lai kafija nosegta, pieliek divus gabaliņus ledus un kārtīgi sakrata. Biju pārsteigta, cik auksts vienā mirklī kļuva šeikeris. Tad ielej caur sietiņu visu glāzē, pieliek ledu un pārlej ar vēl ūdeni – un frappe gatava🙂. Tā kā man patīk arī kafijas veidotās putas, beigās tās no šeikera ar karoti uzliku glāzei pa virsu. Vienkāršāk par vienkāršu, bet garšo tiešām ļoti līdzīgi un vēl neesmu pie datora aizmigusi, tad jau arī atspirdzina! Pilna pamācība šeit, tiem, kas grib arī pienu un cukuru.

Un vēl viena recepte bonusā par sešu mēnešu klusumu. Esmu atklājusi, cik garšīga ir graudu putra brokastīs, ar vienu noteikumu – lai klāt būtu īstais ievārījums! Tā kā visas ziemas rezerves mājās ir beigušās, nolēmu, ka jāuztaisa kaut kas interesantāks. Tā nu vakarā tapa arī pavisam vienkāršs banānu-kivi ievārījums, ko brokastīs atklāju par lielisku piedevu putrai, jo garšoja lieliski. Protams, nav pats labākais – veselīgu graudu putru papildināt ar cukurotu ievārījumu, bet ko darīt, ja garšo..🙂

Receptei nepieciešams:

  • 2 gatavi banāni
  • 5 kivi
  • 2 t/k citrona sula
  • 250 g cukura (es liku DanSukker ievārījuma cukuru ar pektīnu)

Atkal nepieciešams mans virtuves labais draugs, lieliskais blenderis. Vispirms nomizo augļus, sagriež smalkos gabalos, pārlej ar citrona sulu, pieber cukuru un visu rūpīgi samaisa. Pēc kādām 3 minūtēm masa ir sākusi suloties un to sablenderē. Tad liek to katliņā un uz straujas uguns uzvāra, līdz sāk burbuļot. Svarīgi – nepārtraukti maisīt, lai nekas nepiedeg. Kad uzmet pirmie burbuļi, nogriež uguni mazāku un vēl 3 minūtes pavāra, nepārtraucot maisīšanas procesu. Un tas arī viss! Pēc 3 minūtēm ņem nost, ielej burciņā un ievārījums gatavs. Man no šī daudzuma sanāca pilna 750 ml burciņa, ko pa nakti atstāju atdzist un tagad turu ledusskapī, kamēr būs tukša. Tā kā ievārījuma daudzums nav paredzēts glabāšanai, tad neapstrādāju to ilgākai stāvēšanai (un man arī nav ne jausmas, kā to izdarīt, tad es labāk 2 nedēļu laikā to apēdu😀 ).

Tādi lūk, mani pēdējie gastronomiskie piedzīvojumi! Bilance pozitīva, jo viss iznāca tiešām garšīgi un nav kauns padalīties ar receptēm. Turklāt, kā redzams, visas receptes ir ļoti, ļoti vienkāršas un noteikti būs pa spēkam katram iesācējam, kam šovasar gribās pamēģināt ko jaunu, interesantu un atsvaidzinošu! Dodos tālāk, galvenajā dienas uzdevumā – gaidīt… 

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s