Rudenīgā puķkāpostu-turku zirņu biezzupa

Līdz ar augustu nemanāmi piezagušās it kā saulainās, bet vēsās dienas, kas tā vien liek domāt par rudens tuvumu. Man viena no pazīmēm, ka tuvojas rudens ir – sāk kāroties tā sauktos “comfort food”, it īpaši – bagātīgas, sātīgas biezzupas. Piemājās tirdziņā vakar pamanīju smukus puķkāpostus un daudz nebija jādomā, lai pusdienās nolemtu izvārīt puķkāpostu biezzupu. Lai gan man šķiet, ka praktiski jebkuras biezzupas garšu ļoti uzlabo, ja dārzeņus cep cepeškrāsnī, nevis vāra, lielākoties noslinkoju un to nedaru. Tomēr pie šīs receptes cieši iesaku tomēr vispirms iedarbināt cepeškrāsni. Un droši vien jau arī laika ziņā tas neko nemaina, tik vien kā vēl viena panna, kas jāmazgā (kas gan nav sīkums😀 ).

Bet par recepti! Būs nepieciešams:

1 liels puķkāposts, burciņa ar konservētiem turku zirņiem (kur paši zirņi ir 400 g), 3 kartupeļi, 5-6 daiviņas ķiploka, paciņa saldā krējuma, 1 l dārzeņu buljons, eļļa, sāls, pipari, paprikas pulveris, pēc vēlmes – čili pārslas, pasniegšanai arī zilo sieru un valriekstus (bez kā var iztikt).

20160810_140524-1.jpg

Pagatavošana:

Sadala nelielos gabalos puķkāpostus, samaisa lielā bļodā ar noskalotiem turku zirņiem, pievieno nomizotas ķiploka daiviņas, eļļu, sāli, paprikas pulveri un liek krāsnī cepties uz aptuveni 30 min (kamēr mīksts puķkāposts).

Tikmēr nomizo un sagriež nelielos kubiņos kartupeļus, tos vispirms katlā nelielā eļļas daudzumā apcep, pievieno piparus un pārlej ar buljonu, lai vārās, kamēr mīksti un šķīst ārā. Principā man reizē bija gatavi gan produkti cepeškrāsnī, gan kartupeļi. Tad ņem nost no uguns kartupeļus ar visu buljonu, pievieno puķkāpostus ar turku zirņiem (pirms tam no šī maisījuma nedaudz noņem nost, pasniegšanai) un kārtīgi sablendē. Pievieno saldo krējumu, skatās pēc konsistences, vai nevajag vēl pieliet ūdeni vai buljonu (tas gaumes jautājums) un vēlreiz zupu uzsilda, līdz uzmet burbuli.

Pasniedzot, pa virsu uzliek pāris izceptās puķkāposta rozetes, turku zirņus, uzkaisa čili pārslas, piedrupina zilo sieru un valriekstus. Ēd un priecājas!

Katrīna sākumā atteicās ēst, noliku bļodiņu priekšā, lai tad nu izdomā, vai tiešām negrib un ar vienu aci skatījos, kā sākumā bišķiņ iemērca pirksta galiņu, pagaršoja, tad riktīgi ar pirkstu bļodā un gardi nolaizīja, pēc tam arī ķeroties pie karotes. Garšo labāk, kā izskatās!

Posted in Nekategorizēts

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s