Krāsnī ceptu puķkāpostu un ķiploku biezzupa

Ir maz ēdienu, kas ziemai (pat, ja ārā nav sniega) piestāv vairāk kā sātīgas biezzupas. Un, kad parastais variants – ķirbis + kādi nu dārzeņi ir mājās, ir apnicis, var izmēģināt puķkāpotu-ķiploku biezzupu. Patīkami stipra, sātīga un sildoša – tieši tāda, kādu vēsajā laikā ķermenis pats prasa! Turklāt, pēc svētku laikā, kad ir daudz grēkots ar visādiem niekiem – salīdzinoši viegla un bez gaļas – organisms vēl varbūt pat paldies pateiks! Šeit gan vajadzēs ieguldīt nedaudz vairāk darba, jo puķkāpostu un ķiploku, pirms likšanas zupā, nepieciešams cepeškrāsnī izcept, bet tas ir tā vērts.

Tātad, receptei nepieciešams:

puķkāposts, ķiploka galviņa, 3 seleriju kāti, 2 burkāni, sīpols, 1 ē/k miltu, kādas 3 ē/k olīveļļas, 150 m baltvīna, 150 ml ūdens,  ~600 ml dārzeņu buljons, 180 ml skābais krējums

Pagatavošanas process:

Ķiplokam nogriež virspusi (lai var redzēt daiviņas), viegli pārslaka ar olīveļļu, nedaudz sāli un cieši ietin folijā. Puķkāpostu sadala gabaliņos, liek uz pannas, kur izklāts cepampapīrs, pārslaka ar olīveļļu. Liek blakus folijā ietīto ķiploku un cep cepeškrāsnī kādos 200 grādos, aptuveni 25 minūtes. Tad puķkāpostu izņem, un ķipoku atstāj vēl uz desmit minūtēm.

Tikmēr katliņā uz vidējas uguns samaisa miltus ar vienu ēdamkaroti olīveļļas, kamēr izveidojas putriņa, pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus, seleriju un sīpolus. Rūpīgi samaisa un apcep dažas minūtes, tad pievieno sāli, piparus, vīnu un ūdeni. Ļauj vārīties aptuveni 5 minūtes.

Pēc tam pievieno buljonu un izceptās ķiploka daiviņas (tās ir viegli vienkārši izspiest no visas ķipokgalviņas, tikai uzmanīgi – karsta🙂 ). Vāra, kamēr burkāni ir praktiski mīksti.

Pievieno puķkāpostu, pavāra vēl kādas piecas minūtes. Pēc tam zupu sablendē ar skābo krējumu, kamēr ir vēlamā konsistencē. Man biezzupas garšo, kad vēl jūtami nelieli gabaliņi, bet var blendēt ilgāk, līdz ir kārtīgi viss izšķīdis.

Ātri sagrauzdē maizītes, ieziež ar ķiploku, ja patīk, un gardu muti ēd kopā ar zupu!

Zupas nav tas fotogēniskākais ēdiens :)
Zupas nav tas fotogēniskākais ēdiens🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s